lauantai 5. tammikuuta 2008

Salainen puhe 2001

kirjoittanut Arvostelija

Keskiviikkona 25.4.2001 11:55:43 Pitsinnyplääjä

Kaksikielisyyden rikkautta yksikielisesti

Suomenruotsalainen kansankäräjät Folktinget piti juhlakokouksen viikonloppuna Maarianhaminassa. Tilaisuutta kunnioitti läsnäolollaan tasavallan kaksi merkittävintä kaksikielisyysintoilijaa, itse presidentti Tarja Halonen sekä kielilakikomitean puheenjohtaja Pekka Hallberg, korkeimman hallinto-oikeuden presidentti.
Ruotsinkielinen lehdistö ei ole säästänyt palstatilaa kuvaillessaan innolla kokouksen sisältöä. Suomenkielinen lehdistö ei ilmeisesti ollut saanut kutsua tilaisuuteen koska kommentteja ei ole sivuilla näkynyt, ja käsiteltävänä olleet asiathan eivät kai mitenkään suomenkielisille sitä paitsi kuulu.
Kokouksen asialista pyöri kaksikielisyyden rikkauden sekä arkipäivän elävän kaksikielisyyden ympärillä. Tähänhän innosti myös kokouspaikan valinta.

Kaksikielisyys tietysti aiheuttaa suomenkielisille väistämättömiä velvoitteita. Uutena velvoitteena tuotiin esiin pakollisen ruotsin opetuksen aloittaminen ensimmäisestä luokasta lähtien. Tämä merkitsisi vieraan kielen opiskelun aloittamista jo ennen kuin lapsi on oppinut lukemaan äidinkieltään. Vaatimus kaksikielisyydestä jo sinänsä nostaa ruotsin kielen yhtä välttämättömäksi kuin äidinkielen, jolloin sen opetuskin pitäisi aloittaa äidinkielen rinnalla samaan tahtiin. Viime aikojen huoli koululaisten äidinkielen tasosta ei tietenkään tahtia haittaa.
Presidentin mukaan ruotsin kielen asema Suomessa on vahva. Mutta jotta oikeus ruotsinkielisiin palveluihin voidaan turvata edellyttää se, että suomenkieliset opettelevat ruotsin kielen. Tähän asti ruotsin kieli on katsottu tärkeäksi osata suomenkielisten itsensä kannalta mutta nyt viimeistään nähdään kenelle se on tärkeää ja kuka palvelee ketä. Näin "koko kansan" presidentti, joka ei tietenkään ole kansansa palvelija vaan päinvastoin. Tahtia ei tässäkään haittaa, että tutkimusten mukaan kansalaisista 70% vastustaa ruotsin kielen pakko-opetusta ylipäätänsä. Tarja Halosella olikin ihan konkreettinen ehdotus ruotsin kielen tekemiseksi houkuttelevammaksi, kielikylvyt päiväkoteihin. Näin voisivat suomenkieliset jo kehdosta lähtien harjaantua tulevaan palvelutoimintaan. Tätähän presidentin vaatimat palvelut kehdosta hautaan ilmeisesti tarkoittavat.

Folktinget on ihmeellisen tarkasti osannut arvata presidentin ajatukset koska on osannut järjestää juuri sopivasti epämääräisen väitöskirjan kielikylpyopetuksen tueksi ja olihan Hesarissa viime lauantaina näyttävä juttu vuoden kielikylpyopettajasta ja jossa tietysti viitattiin ko. ”tutkimukseen”.
Kansankäräjien puheenjohtajan sanoja lainatakseni, suomen- ja ruotsinkielisten tuhatvuotinen yhteiselämä on luonut aidon keskinäisen arvonannon ja ymmärtämyksen. Kunhan vain suomenkieliset ymmärtäisivät antaa arvoa kontolleen asetetuille palvelutehtäville.

(Tätä presidentin puhetta eivät ole julkaisseet tai kommentoineet Suomen tv-kanavat tai lehdet koskaan)

*

Tarja Halonen allekirjoitti kielilain Ruotsin kuningaskunnan kansallispäivänä 6.6.2003.

30.5.2005 10:26:56
- Why president Halonen undersigned Finland's Language Act on Sweden's National Day? (6.6.2003)
- Why the Chairman of Language Act Committee mr. Pekka Hallberg recieved a high rank decoration from the State of Sweden having finished his work as a Chairman of Language Act Committee?
- Why secretary of Language Act Committee mister Sten Palmgren (Ministry of Justice)recieved 10 000 euro prize from a Swedish Foundation for his work as a civil servant in the Committee? ("There is no corruption in Finland")